Programa assistencial en fisioteràpia i infermeria 2024
- Alpicat Solidari
- Jul 22, 2024
- 3 min read
Updated: Oct 17, 2024
S'espera una cinquantena d'alumnes de la Universitat de Lleida aquest estiu, mitjançant el conveni de pràctiques en cooperació internacional.

La setmana passada arribava a Gàmbia el primer grup d'estudiants de fisioteràpia i infermeria per a fer les seves pràctiques acadèmiques al centre de salut de Baja Kunda. Entre juliol i setembre, s'espera que passin una cinquantena d'estudiants i professionals entre Baja Kunda (Gàmbia) i el País Basari (Senegal).
El projecte Fisiàfrica va néixer l'any 2013 amb la creació del Grau en Fisioteràpia a la University of The Gambia, promogut per la Universitat de Lleida i coordinat per la Xarxa Vives d’Universitats. Aquesta iniciativa responia a la necessitat d'ampliar l'atenció fisioterapèutica més enllà de Banjul, la capital del país, on fins aleshores es concentrava l'únic servei d'aquesta especialitat.
Des de l'any 2014, s'inicia el programa assistencial en fisioteràpia en el que estudiants del Grau en Fisioteràpia de la Universitat de Lleida realitzen voluntariat a Baja Kunda gràcies a un conveni amb Alpicat Solidari. Aquest acord els permet completar el seu pràcticum al centre hospitalari, brindant assistència a la població de Baja Kunda i els municipis limítrofs i, des d'aquest any també al País Basari (Senegal).
Desenvolupament competencial
Els i les estudiants, a més a més de practicar les competències pròpies de la fisioteràpia i la infermeria, adquireixen habilitats per a la interacció efectiva amb persones d'altres cultures en l'àmbit mèdic, és a dir, desenvolupen la competència intercultural, essencial en la pràctica sanitària.

Divina Farreny, infermera i voluntària al 2022 afirmava que "més enllà de la pràctica assistencial concreta hi ha molts altres temes transversals que adquiriran aquests estudiants amb aquestes pràctiques: enriquiment personal i professional, veure l’empoderament i les capacitats de la infermeria, sortir de la zona de confort, donar resposta a necessitats amb mancances i limitacions de material, higiene, enfrontar-se a barreres culturals i tradicionals relacionades amb l’atenció sanitària... Aquestes competències són més difícils d’obtenir si no es realitza una estada en un país com el Gambià amb vies de desenvolupament."
Ana Lavedan i Carmen Nuin afegien: "Més enllà de la pràctica assistencial concreta, aquests estudiants adquireixen competències transversals com l’enriquiment personal i professional, l’empoderament, i la capacitat de respondre a necessitats amb recursos limitats. Aquestes experiències són invaluables i difícils d’obtenir sense una estada en un país com Gàmbia."
Atenció sanitària
Tot i l'avenç amb la implantació del grau de fisioteràpia a la universitat del país, aquesta especialitat encara no s'ha estés a l'interior de Gàmbia, pel que continua sent imprescindible la cadena sanitària que, any rere any, s'organitza al centre de salut de Baja Kunda. En les poblacions ateses pel centre de salut, la fisioteràpia s'ha convertit en una pràctica reconeguda i valorada per la població. Els pacients atesos presenten principalment artrosis, problemes de mobilitat i afeccions neurològiques derivades de malalties com la malària cerebral i l'ICTUS.

Entre les tasques que desenvoluparan els diferents equips sanitaris, destaquem dolors lumbars, problemes de mobilitat, fisioteràpia respiratòria, i altres patologies, en l'especialitat de fisioteràpia, mentre que els equips d'infermeria atenen urgències, cura de ferides seguiment obstètric i materno-infantil, hospitalització i activitats comunitàries tals com la vacunació al centre de salut i desplaçant-se a poblacions clau.
Aquest any, s'incorpora Fisiosmundi al projecte, qui tutoritza alumnat de fisioteràpia, a la vegada que analitza la situació de l'hospital i la búsqueda d'estratègies per implementar formació al personal del centre de salut de Baja Kunda i a Kedougou (País Basari, Senegal).
Des d'Alpicat Solidari, volem agrair la col·laboració de totes les entitats implicades: la Universitat de Lleida, el Centre de Salut de Baja Kunda, Fisiosmundi i especialment l'estudiantat i professionals de la salut que dediquen el seu temps i coneixements per fer d'aquest projecte un èxit cada any. També volem agrair el suport continu de les famílies i les comunitats locals que acolleixen i recolzen els nostres voluntaris.
El projecte Fisiàfrica és un clar exemple de com la cooperació internacional i el treball conjunt poden transformar vides i construir ponts entre cultures, promovent el desenvolupament i el benestar global. Desitgem una molt bona estada al grup actual i als propers que vindran, amb la il·lusió de seguir endavant amb aquesta tasca els propers anys, mantenint el nostre compromís amb la salut i el progrés a Gàmbia.
Comments